Könyvajánló: Lauren Stockly, Ellen Surrey: Ismerd meg a szörnyeidet!

 

  

Ebben a bejegyzésben egy  igazán különleges könyvet szeretnék röviden bemutatni, mert azt gondolom, hogy ott kell lenni a családi és az intézményi könyvespolcokon is… de még jobb, ha a gyerekek, a szülők és a szakemberek kezében vannak!

 

Miért ezt választottam?

Anyaként és gyógypedagógusként is tudom, hogy sajnos keveset foglalkozunk azzal, hogy hogy van a gyermekünk lelke valójában. Persze látjuk, hogy fizikailag hogy érzi magát. Azt is megkérdezzük, hogy mi volt az oviban vagy később a suliban, de… és itt jön a fontos rész: az oviban általában – tegyük a szívünkre a kezünket – az ebédet kérdezzük, míg iskolában legtöbbször a jegyeket és a házi feladatot vesszük a kérdéssor elejére.  Azt, hogy aznap milyen hatások érték, kivel nevetett vagy éppen ki, vagy mi miatt volt szomorú, arra már gyakran nem kérdezünk rá. A gyerekek pedig nem mindig fogják elmesélni maguktól, főleg akkor nem, ha azt látják, mi csak rohanunk közben.  A sok el nem mondott történet pedig egy idő után nem lesz jó hatással a gyermekre.

Ráadásul az érzelmekről sokszor, ha szeretnének sem tudnak beszélni, nem tudják azonosítani, hogy amit éreznek, az pontosan micsoda:  harag, aggodalom, félelem,  szomorúság, vidámság, idegesség, izgalom? Persze segíthetjük őket azzal, ha amikor látjuk rajtuk, hogy történt valami megpróbáljuk kihangsúlyozni az adott érzelmet, de ez gyakran kevés.

A gyermekek szociális-, társas-, érzelmi képességeinek fejlesztéséről már egy korábbi bejegyzésben írtam, ha idejük engedi, olvassák el azt is:

https://ajatekrengeteg.blogspot.com/2023/03/szocialis-tarsas-keszsegek-erzelmi.html

 


Az Ismerd meg a szörnyeidet című mesekönyv egy remek választás az érzelmek megismeréséhez, azonosításához és kezeléséhez.

A Kulcslyuk Kiadó (Nyitott Akadémia)  gondozásában jelent meg 2022-ben ez a remek 40 oldalas, midfulness mesekönyv. 

A szerző gyermekpszichológus, a történeten keresztül segít a gyerekekkel megismertetni a különböző érzéseket, eloszlatja a félelmeket,  rossz belső érzéseket. Mindezek mellett pedig könnyen kivitelezhető kezelési technikákat is mutat (pl. légzés ) a nehéz helyzetekre.

A 4-9 éves gyermekeknek ajánlja a kiadó, de tapasztalatom szerint eltérő fejlődésmenet esetében még később is sikeresen alkalmazható. Ráadásul a felnőttek is találnak benne igazán hasznos információkat, ötleteket, útmutatást.

Nekem személy szerint eleinte nem tetszett az illusztráció,  túl élénkek a színek, az emberi arcok nagyon sajátosak, de tapasztalatból mondhatom, hogy a gyerekek teljesen más véleményen voltak, pket lenyűgözte. Többen osztották az egyik hozzám járó kisfiú véleményét, miszerint  „furcsák a képek, de ehhez a történethez ilyeneket tudok elképzelni”.

 

Bátran ajánlom ezt a kötetet, akár otthonra, akár az intézményekbe, hiszen nem lehet eleget beszélni az érzelmekről…



A Játék rengeteg oldalon további ötleteket találnak a témában. 




Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzések

Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal

Játékok borús időre - varázslat zseblámpával és világító eszközökkel

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal