Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal



Egyre többet hallunk és olvasunk olyan tanfolyamokról, előadásokról, workshop-okról amik a bal-, és a jobb agyfélteték összekapcsolásával, harmonikus együttműködésével foglalkoznak. Komoly weboldalak épülnek erre a témára, nagyon sok videó készül az otthon is végezhető gyakorlatokról, ezért én most csak röviden foglalnám össze miről is írok, illetve miért is fontos ez.


Agyunk két agyféltekére oszlik, amelyek eltérő módon vesznek részt a mentális és érzelmi életünkben:

-------> Általában a BAL agyfélteke a „logikus” felünk, ez felelős a beszélt és az írott nyelvért, a logikáért, a számolási képességekért, az elvont, tudományos fogalmakért, a racionális-, elemző-következtető gondolkodásmódért.

------> A JOBB agyfélteke az „érzelmi” felünk: a térbeli-időbeli összefüggések meglátásáért, az ingerek együttes, párhuzamos feldolgozásáért és a holisztikus, intuitív látásmódért, a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értékeléséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért.



Testünk két oldalát, a végtagok mozgatását is az ellentétes oldali agyfélteke irányítja. A két agyfélteke mindennapjainkban szinte folyamatosan váltja egymást, hol az egyik, hol a másik dolgozik erőteljesebben, attól függően, hogy éppen milyen helyzetben vagyunk, milyen feladatot szeretnénk megoldani. Ideális esetben az agy egységes egészként funkcionál, a bal és a jobb agyféltekés működésmód is erős, ezért megfelelően kiegészítik egymást. Gyakran azonban az egyik „oldalt” aktívabban használjuk, egyik-másik képességünk fejletlenebb.


Modern világunkban általában a BAL agyfélteke a domináns, a mindennapi élethelyzetek általában ezt a fajta működést igénylik, így ezt gyakrabban használjuk, miközben a jobb agyfélteke működése háttérbe szorul. Mindenképpen érdemes a két agyfélteke összekapcsolt működését különböző gyakorlatokkal elősegíteni.


Ennek több jótékony hatása is van: javítja az agyműködést, a memóriát, a koncentrációs készséget, az általános feladatmegoldás képességét; tágítja a tudat, a gondolkodás határait, kiszélesíti az új ötletek, megoldások tárházát, növeli az intuíciót; emellett pedig stresszoldó, relaxáló, regeneráló hatású, elősegíti az elme egyensúlyát, így meditációra való előkészítésként is alkalmazható.

------------------

Jöjjön néhány gyakorlat:

Két ceruzára és egy papírlapra lesz szükségünk. Fogd az egyik ceruzát az író kezedbe, tedd a fekvő papírlap közepére, és rajzolj egy fekvő nyolcast (végtelen-jelet) úgy, hogy kitöltse a lap teljes szélességét. Ne emeld fel a ceruzát, rajzold át sokszor a nyolcasodat! Végezd ezt fél percen át! Ezután vedd át a másik kezedbe a ceruzát, és folytasd a nyolcas rajzolást a másik irányba, szintén fél percen át. Végül pedig vegyél ceruzát mindkét kezedbe, fordítsd meg a lapot, és most egyszerre végzed az előbbi két eljárást: a két kezeddel két különböző irányba fogsz két nyolcast rajzolni. Ezek persze fele olyan szélesek lesznek, hiszen most el kell férniük egymás mellett a lapon. Fél percen át végezd ezt is!

Mindkét kezeddel egyszerre rajzold ugyanazt/kövesd ugyanazt a mintát

Fekvő nyolcas rajzolása állva a levegőben

Koncentrált keresztezés

o Jobb kezünkkel fogjuk meg a bal fülünket, bal kezünkkel pedig érintsük meg a jobb térdünket. Majd fordítva is végezzük el ezt a gyakorlatot, minél gyorsabban. A keresztmozgások során az agyunk az úgynevezett gyors tanulás fázisában működik. Így tudjuk a már meglevő információkhoz kapcsolni az újonnan tanultakat. Ha párhuzamos mozgásokat végzünk, akkor a lassú tanulás üzemmódot erősítjük, amit akkor alkalmazunk, ha az új információkat kell feldolgoznunk.

Ellentétes térd-könyök érintés, amit végezhetsz állva, de hanyatt fekve is. Tedd tarkóra a kezed, majd húzd fel az egyik térded és az ellentétes könyökkel próbáld megérinteni.

Az utolsó képeket megrajzolhatjuk -magukat a vonalakat, a figurák lehetnek zavaróak- és az ujjunkkal vegighaladhatunk a pályán

Fel kell készülni, hogy eleinte nem leszünk sikeresek, de a sok sok gyakorlás itt is meghozza az eredményét kicsiknél és nagyoknál egyaránt.

 

 

A kép forrása: azirastukreben.hu weboldal

Az egyéni és csoportos foglalkozásokon is mindig előkerülnek ezek a gyakorlatok, játékok.

------------

Játék rengeteg  facebook oldalon további ötleteket, videókat találnak ebben a  témában is.  

Böngésszenek bátran az oldalon a korábbi bejegyzések között is!


Forrás: internet

Gál Béla: A sejt és az ember biológiája Szeged, Mozaik kiadó

www.azirastukreben.hu

www.elmenytanulas.blog

www.jogapont.hu

www.fejlesztofejtorok.hu

 


Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzések

Játékok borús időre - varázslat zseblámpával és világító eszközökkel

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal