Lufis játékok kicsiknek és nagyoknak

 


Itt a farsangi időszak, és még több helyen előkerülnek a lufik, mint dekorációs eszközök, de ne felejtsük el, hogy remek játékok is lehetnek!

Nálunk otthon és a Játék rengeteg foglalkozásai alatt is rendszeresen vannak olyan tevékenységek, amiket lufikkal szoktunk játszani.

Szeretem ezeket a feladatokat, mert a gyerekek észre sem veszik, hogy közben tanulnak és ügyesednek! A lufi az a jolly joker eszköz, amit minden életkorban elő lehet venni, hiszen rengeteg feladatot kitalálhatunk hozzá.

Mi mindent fejleszthetnek ezek a tevékenységek?

  • mozgáskoordináció
  • nagymozgások
  • egyensúly
  • finommotorika
  • szem-kéz koordináció
  • vizuális figyelem és differenciálás
  • koncentráció
  • szabály-, és feladattudat
  • kommunikáció
  • együttműködés

 


A kép forrása: freepik.com

Játékötletek:
 

Lufi ütögetése egymással szemben állva vagy ülve. Cél: minél tovább a levegőben maradjon a lufi. Közben mondókázhatunk, elmondhatjuk a hét napjait, számolhatunk, vagy éppen főfogalom alá gyűjthetünk szavakat.

Lufik válogatása szín szerint. Egy nagy dobozba tett lufikat kell a gyerekeknek kiválogatniuk, és pl. pók-járásban a terem egyik végéről a másikra vinniük az ölükben.

Lufik válogatása méret szerint

Lufi seprés: a felfújt lufikat sebrűvel kell az adott célig eljuttatniuk a gyerekeknek.

Séta lufi egyensúlyozása közben: egy merőkanálba tegyünk bele egy felfújt lufit, és a gyerekeknek egy előre kijelölt úton kell végig sétálniuk úgy, hogy ne essen le a lufi.

Lufi adogatása kéz nélkül: üljünk le körben és az a cél, hogy a lufit továbbadjuk a mellettünk ülőnek úgy, hogy nem érinthetjük meg kézzel. pl. átadhatjuk picit fejünkkel megütve vagy a két lábunk közé szorítva, vagy a lábfejünkkel kicsit megpöckölve.

Lufi tánc: a gyerekek – ideális esetben egyforma magasságúak- egymással szemben állnak és a homlokukkal tartanak maguk között egy lufit. Az győz, aki legtovább tudja megtartani a lufit.

Lufi tánc 2: A páros mindkét tagjának bokájához kötünk egy lufit. A cél a többi páros lufijának kilyukasztása – taposással -, és a saját lufi védelmezése.

Lufi tánc 3:  Hagyjuk, hogy a gyerekek táncoljanak, s közben egy lufit dobáljanak. Amikor a zene megáll, az a gyerek, akinél a lufi éppen van, elkiáltja valaki nevét, s a lufit a magasba dobja. Annak a gyereknek, aki a nevét hallotta, el kell kapnia a lufit, mielőtt az földet érne. Ha ez nem sikerül, kiesett. Addig játsszuk, míg már csak a győztes marad.

Lufi fújás

Lufik kipukkasztása: a terem alját rakjuk tele lufikkal, a gyerekek feladata pedig tánc közben azok kipukkasztása (nem ideális kicsiknek, inkább az iskolás korosztálynak javaslom, hiszen a kisebbek még megijednek a nagy zajtól, illetve könnyen eleshetnek)

Fiókamentés: 3-5 főből álló csapatokat alkotunk: egy-egy csapat tagjai szoros körbe állnak, karjaikat egymás karjára helyezik – „fészket” alkotnak. A lufi középre, a földre (a lábak elé) kerül – egy fészekből kiesett madárkát szimbolizál. A csapat feladata a „madárkát” a „fészekbe” helyezni, vagyis a lufit vállmagasságig eljuttatni anélkül, hogy kézzel hozzáérnének. A leggyorsabb csapat győz.

Lufi százlábú: Öt-tíz főből álló csapatokat alkotunk: tagjai sorba, egymásnak felváltva háttal és szembe állnak: a háttal álló játékosoknak a hátukkal kell megtartani a lufit, a velük szemben lévő játékosnál a hasuk közé helyezzük. Az első és utolsó csapattag kivételével minden játékosnak van egy lufi a hátánál és a hasánál is. A százlábú elindul: célja, hogy minél később veszítse el a testét alkotó lufikat.

 

  A kép forrása:freepik.com 

Játék a betűkkel:

Lufi névkeresés: Mindegyik gyerek írja fel a nevét egy lufira, ha lehet azonos színűek legyenek, vagy minden színből több legyen, hogy ez ne legyen segítség. Dobják az összes léggömböt a szoba közepére. Állítsák be a stoppert 30 másodpercre (ha kevés gyerek, és lufi van, lehet kevesebb), és kérjük meg a gyerekeket, hogy minél többet tapossanak össze. Amikor lejárt az idő, nézzük meg, kinek taposták össze a lufiját: ők kiestek. Azok, akik bent maradnak a játékban, kapnak ismét kb. 20 másodpercet. Annyi kört csináljunk, míg végül már csak egy lufi marad: ő a győztes.

Lufi névkeresés: Hasonló az előző játékhoz, csak itt nem szabad kilyukasztani a lufikat, „csak” meg kell találnia mindenkinek a sajátját.

Szókereső: Osszuk a gyerekeket két csapatba. Mindkét csapatnak készítsünk 7-7 lufit mindegyiken egy-egy betűvel, mely kiadja a G-Y-Ő-Z-T-E-S szót. Dobáljuk szét a lufikat a szobában: az nyer, aki előbb kirakja lufikból a GYŐZTES szót.

B-D-P differenciálás: Osszuk a gyerekeket csapatokba. Írjuk fel a lufikra írott kicsi-nagy, nyomtatott kicsi-nagy betűkkel a b-d-p  betűket. A csapatok feladata az előre meghatározott betűk összegyűjtése.

J-Ly differenciálás:  A j-ly betűs szavak írását is lehet viccesen gyakorolni. Készítünk két lufit, az egyikre a j, a másikra a ly kerül. Mondunk egy szót a gyerekeknek pedig azt a lufit kell magasra emelniük, amilyen j/ly-vel írjuk a szót.



Játék rengeteg  oldalon további ötleteket találnak!


Jó szórakozást kívánok!



Megjegyzések

  1. Zseniális játékok! De szeretnék Hozzád fejlesztésre járni! <3 Ölelés: Csiznier Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések

Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal