Egy remek (fejlesztő)játék: gyurmázás a gyerekekkel

 

Talán mindenki emlékszik erre a remek tevékenységre még a saját gyermekkorából. Amikor én voltam kicsi, emlékszem, hogy csak azok a rettenetesen kemény furcsa színű, és a még keményebb színes gyurmák voltak, amiket, ha az ember egyszer kibontott, akkor alig lehetett visszacsomagolni a papírdobozba.. ráadásul a következő alkalommal még sokkal keményebb volt.  Úgy tudtunk dolgozni vele, ha előtte hosszú hosszú percekig a tenyerünkbe melegítettük.. vagy ha a felnőttek segítettek.

Hatalmas változás volt, amikor a nagymamám sóból, lisztből és vízből készített puha, könnyebben formázható gyurmát. Imádtam.  Ez a hűtőben nagyon sokáig elállt, bár egy idő után furcsán nyálkás lett…

Ugye mennyi emlékünk lehet erről a nagyszerű tevékenységről? Nem igazán hiszem, hogy akkor az kapott nagy szerepet, hogy milyen szuper fejlesztő hatásai vannak, egyszerűen csak élveztük a játékot, a szülők pedig  -gondolom- azt, hogy hosszan el tudtunk tevékenykedni egy játékkal. Persze ilyenkor előkerültek anya vagy a mama sütemény kiszúrói, a nyújtódeszka és a nyújtófa is.

 


Mi változott?

Az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy valahogy elfelejtettük ezt a remek tevékenységet... amíg otthon vannak a szülők a kicsi gyerekekkel, addig előkerül, de amikor már nagyobbak lesznek, akkor nem is játszanak gyurmával a gyerekek.  

Pedig igazán fontos lenne, még az iskolásoknak is, hiszen például a betűk alakját is remekül ki lehet rakni gyurmából, így rögtön egy jobban tapintható, jobban látható lesz az az alak, amit valljuk be nem mindig könnyű rögtön ceruzával leírni a papírra. 

Mára már millió féle gyurmát választhatunk, ráadásul sok kiszúrót, formázó készletet is találunk a boltok polcain.  Számomra ezek sokszor meglepőek, hiszen némelyikkel pont az kreativitást vesszük el a gyerekektől. Számomra ez olyan, mint amikor a gyerekek egy-egy mesében már készen kapják a képanyagot, nem nekik kell elképzelniük a hallott információk alapján. Persze ezeknek a játékoknak is megvan a helyük, sőt, bizonyos életkorokban még akár motiváló is lehet, ha ezzel vezetjük be a gyerekeket az alkotásba. Véleményem szerint fontos mérlegelnünk, átgondolnunk, hogy ezek az eszközök segítik, vagy éppen hátráltatják a gyermekünk önálló alkotását.

Ugyanez a helyzet a gyurmalapokkal is. Ezeket én nagyon szeretem, sok helyzetben használom a gyerekekkel, de a foglalkozásoknak mindig van egy olyan része is, ahol ők szabadon alkothatnak. Hiszen a két tevékenységnek teljesen más a célja. Egy gyurmalappal például szeretném megtanítani a gyerekeknek a golyó formázását játékosan… nem a kreativitását szeretném szabályozni, csak egy feladathelyzetet adok.  

A Játék rengeteg oldalra gyakran töltök fel ilyen lapokat, amiket nyomtatás és laminálás – vagy lefűző tasakba rakás – után nagy örömmel használnak a gyerekek.

 


Mi mindenre jó a gyurmázás:

  • finommotorika fejlődik
  • szem-kéz koordináció fejlődik
  • kéz izmai ügyesednek
  • mozdulatok célzottabbak lesznek
  • két kéz együttes használata fejlődik
  • kreativitás fejlődik
  • térlátás fejlődik
  • megfigyelőképesség és koncentráció fejlődik
  • gyurmalapokkal pedig több készség és képességterület is fejlődik

 


Főzött gyurma recept

Egy ideje már magam készítem a gyurmát, megosztom itt is a receptet, mert szerintem zseniális. Könnyen elkészíthető, és sokáig tudnak vele játszani a gyerekek, ha hűtőben. Ételfestékkel pedig olyan színeket alkotunk, amilyet csak szeretnénk.

Egy dologra érdemes figyelni: ha bármilyen szennyeződés kerül bele, akkor azt a részt ne tegyük vissza, inkább dobjuk ki.

A készítést ebben a videóban meg tudják nézni:

 



 

 További bejegyzéseket, ötleteket találnak a Játék rengeteg oldalon!


A képek a foglalkozásaimon készültek. 

 

Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzések

Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal

Játékok borús időre - varázslat zseblámpával és világító eszközökkel

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal