Az okoseszközök használata: videójátékok, applikációk

 


Miért kell erről beszélni?

Ez a bejegyzés részben azért született meg, mert a  8 éves (3. osztályos) lányom, illetve az ő kortársai miatt látom, hogy fontos, hogy beszéljünk – vagy legalább írjunk - erről a témáról, hiszen még mi, akik nem ebben nőttünk fel gyerekként, sokszor nem vagyunk elég felelősségteljesek... 

A 8 éves lányunknak nincs telefonja, nincs okosórája és tabletet is csak most kapott decemberben. Azért, mert az osztálytársai bántották, piszkálták, hogy neki nincsen. Szakemberként tudom, hogy ez nem feltétlenül a legjobb megoldás volt, de vannak helyzetek, amikor engedni kell, és mivel tudtam, hogy nálunk ez a terület szabályozva lesz, így megkaphatta.

Aki ismer , - vagy követi a Játék rengeteg oldalt- , tudja, hogy szeretem jól körül járni, hogy mik azok a játékok és app-ok, amiket úgy gondolok, hogy valóban vicces, szórakoztató, az életkorának megfelelő, és esetleg tanulni is lehet belőle.

Ennek ellenére hagyom, hogy  a lányom azokat a játékokat, amik most „menők” letölthesse, miután én is megnéztem, kipróbáltam, hiszen kellenek a kapcsolódási pontok, és kicsit azt is gondolom, hogy kell, hogy lássa, hogy ezek mégsem annyira extra dolgok. Az pedig külön jó érzés, hogy sokszor tapasztalom, hogy inkább előveszi a könyvtárból hozott regényt és olvas.

 


 Van a videójátékoknak is korhatár-besorolása?  

Örök téma nálunk, hogy a többiek az iskolában milyen játékokkal játszanak, kinek mi a kedvenc figurája és jönnek a kérdések – szerencsére-, hogy mi mit gondolunk erről, azt miért szeretik, miért izgalmas, megnézheti-e őket?

Ezért is mélyedtem el kicsit jobban ebben a témában, és ezért is tartanám nagyon fontosnak, hogy erről az iskolákban is beszéljenek a gyerekekkel. Mert persze értem, hogy rendkívül menő dolog a FORTNITE, de a besorolása 12 év, hogy csak egyet említsek.

Természetesen nem gondolom, hogy egy lövöldözős, öldöklős játéktól a gyerekek is lövöldöző tömeggyilkosok lesznek majd, de azt hiszem, hogy nem a kedvesség, a figyelmesség és a barátságosság kerül a gyerekek elsődleges szempontjává a társakkal való kapcsolódás során.

Azt viszont gondolom, sőt minden platformon igyekszem hangsúlyozni, hogy mennyire fontos MEGNÉZNÜNK, HOGY AZ ADOTT APPLIKÁCIÓ, MŰSOR VAGY JÁTÉK milyen BESOROLÁSÚ! Nem véletlenül találták ki ezeket a kategóriákat!  

A videójátékok esetében a PEGI (Pan European Game Information) segít, ami 38 európai országban végzi a videójátékok korhatárbesorolását.

A PEGI (Pan European Game Information) a játék korosztálynak való megfelelőségét veszi figyelembe, nem pedig a nehézségi szintjét!

Erről bővebben ezen az oldalon tudnak olvasni: pegi.info

 

Szülői felügyelettel vagy anélkül?

A tablet megvásárlása után az első dolgunk a SZÜLŐI FELÜGYELET beállítása volt.   Azt gondolom, hogy a gyerekek által használt készülékeken ez elengedhetetlen.  

Szakemberként és anyaként sem kérdés számomra, hogy az internetet a gyerekeknek csak szülői felügyelet mellett lenne szabad használni!

Az, hogy használjuk ezt a programot, nem jelenti azt, hogy nem bízom meg a lányomban, hanem azt jelenti, hogy pontosan szeretném tudni mik azok a dolgok amikkel ő találkozik a virtuális térben. Mindezt úgy is megteszem, hogy NINCS sem viber sem messenger sem hasonló program a telepítve, és nem is lesz mostanában.


Csak, hogy egy, velünk megtörtént esetet említsek, ami ezeknek a programoknak a segítségével elkerülhető lett volna:

Hazajött a kislányunk az iskolából, és teljes részletességgel elmesélt egy filmet, amit az egyik iskolatársa látott. Sajnos névre nem emlékezett, csak annyira, hogy nem magyar, furcsa neve volt a fiúnak, de azt részletesen elmondta, hogy emberi nemszervezeket és főleg nem fehér bőrű embereket  evett…és még másokat is megkínált emberből készült szendviccsel. Ezek alapján nem volt nehéz megtalálnunk, hogy az iskolatárs pontos részletességgel mesélte el a Jeffry Dahmer gyilkos történetét. Természetesen egy nagy beszélgetés következett itthon, és jeleztem az érintett családnak is.

 


Mennyi az ideális játékidő?
 

Erre nyilvánvalóan mindenki mást mond, de már komoly kutatások vannak erre vonatkozóan is. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy írja be a keresőbe a képernyőidő és a kutatás szavakat, megdöbbentő cikkeket fognak találni.

Az biztos, hogy :

Elalvás előtt egy órával még a serdülő gyermekeknek sem ajánlott a képernyős eszközök használata, a kutatások szerint ugyanis a kék fény akadályozza az álmosságért felelős melatonin hormon termelését. (WHO ajánlás)



 

Persze tudom, haladni kell a korral, és a mai gyerekek már ezeken az okoseszközökön nőnek fel, de hiszem, hogy ezt is lehet felelősségteljesen irányítani. 

Ráadásul fontos, hogy ezen a tevékenységen kívül el tudja magát foglalni mással is, ez csak egy lehetőség legyen a gyermek életében, ne egy függőség!

Segítsük a gyerekeket azzal, hogy a számukra megfelelő játékokat, applikációkat választjuk ki, és nem a divatnak engedünk!

 


Ajánlott oldalak:

https://gyerekaneten.hu/

https://pegi.info/hu




A képek forrása: freepik.com

Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzések

Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal

Játékok borús időre - varázslat zseblámpával és világító eszközökkel

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal