Az olvasás fontossága

 


"Nagy József és kollégái a 70-es évek elején végeztek egy felmérést, mely azt állapította meg: az a gyerek, aki minden nap hall mesét az iskolába lépés idején, 1,5 évvel előzheti meg anyanyelvi szinten azt a kortársát, aki nem rendszeres mesehallgató.” – írja Dr. Vekerdy Tamás

 

Nagyon gyakran beszélek a családoknak arról, mennyire fontos, hogy a gyermekekkel már kicsi korukban is megszerettessük az olvasást, a könyvek nézegetését.  Hiszem, - és ami ennél jóval több, bizonyított is -, hogy nem lesz jó olvasó az, aki nem hallgatott elég mesét, valamint sokkal nehezebben fejezi ki magát, hiszen az aktív és passzív szókincse, a fantáziája, a kreativitása is elmaradhat azokétól, akiknek olvastak.

 

Mindezek mellett én nem tagadom, hogy nagyon ellene vagyok a most divatos „minden szobában legyen TV, és megy a háttérben” módszernek. (Pedig - sajnos -  volt az életemben olyan időszak, amikor én sem tudtam meglenni a háttérzaj nélkül) Amellett, hogy a gyermek beszédfejlődésére rossz hatással van, minden egyéb területen is megfigyelhetjük kártékony hatását.  De erről majd egy másik bejegyzésben írok hosszabban.

 


Miért olvassunk?

Csak néhány érvet szeretnék felsorolni – a teljesség igénye nélkül - az olvasás fontossága mellett:

·        fejlődik a gyermek aktív és passzív szókincse ezáltal választékosabban fejezi ki magát

·        fejlődik a gyermek aktív és passzív szókincse ezáltal választékosabban fejezi ki magát

·        fejlődik a gyermek beszédészlelése, és beszédértése

·        fejlődik a gyermek kommunikációs készsége, hiszen mintákat kap, hogyan is kell társalogni, tisztelettel, udvariasan beszélni a többi emberrel ( a mai gyerekeknek azt gondolom ez különösen fontos)

·        megtanul kérdezni

·        megtanul olyan kifejezéseket, amiket a mindennapi életben is alkalmazhat

·        megtanul olyan problémamegoldó, konfliktuskezelési technikákat amik hasznosak lesznek számára

·        megismerhet más kultúrákat, ezáltal szélesedik a látóköre

·        megismerheti mindazt, ami számára még idegen, új- vagyis ismereteket szerez

·        fejlődik a gondolkodás, elvonatkoztatni is képes lesz

·        ok-okozati összefüggéseket könnyebben ismer fel

·         fejlődik a fantázia, hiszen nem „készen kapja” a történeteket, még akkor sem ha képeskönyvből olvasunk fel – elkészíti a saját „belső képét”, ami sok helyzetet ismerőssé tesz majd számára a későbbiekben

·        fejlődik a memóriája

·        egymásra hangolja a szülőt és a gyermekeket

·        minőségi időt biztosít a családnak

·        remek szabadidős tevékenység

·        fejlődik a figyelem, koncentráció ami a későbbiekben elengedhetetlen lesz

·        növeli az önértékelést, segíti az alkalmazkodás, hiszen a különböző helyzetekhez kapcsolni tud egy-egy mesét, így az már nem is olyan félelmetes


Mit olvassunk?

Természetesen az sem mindegy, hogy mit is adunk a gyermekünknek, mik azok a könyvek, amiket nézegethet, olvashat.  Fontos, hogy az életkorának, képességeinek megfelelő történetet válasszunk, hiszen egy nem megfelelő könyvvel elvehetjük a kedvét ettől a tevékenységtől.  Szerencsére ma már több helyen tájékozódhatunk, remek cikkek, bejegyzések születnek erről, de akár a könyvesboltban is megnézhetjük mit ajánlanak.



Mennyit olvassunk?

Azt gondolom erre nincs egységes válasz, hiszen fontos, hogy a gyermek igényeinek megfelelően  vezessük be ezt a tevékenységet is. Ha valaki még nem érdeklődik egyáltalán a könyvek iránt, azt szoktam javasolni, hogy üljünk le a gyermek közelében egy könyvvel, nézegessük elmélyülten, olykor nevessünk, vagy hívjuk fel a figyelmét egy-egy izgalmas részre. 

Az esti mese rendkívül fontos sok szempontból, de azon kívül is  legyen olyan időszak, amikor előkerülnek a könyvek. 

 

Saját könyv vagy könyvtári?  

Azt gondolom, hogy kellenek saját könyvek, kell, hogy ezek könnyen elérhetőek legyenek, kell, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek, hogy a könyv érték és arra vigyázni kell, de ne féltsük tőle. Mutassunk példát, tudom, hogy rohanni „kell”, de üljünk le mi is, olvassunk együtt.

Nekem mindkét gyermekem imád könyvtárba járni, hozzászoktak, hogy én hetente megyek, és ők mindig jöttek velem. Izgatottan várták mikor válogathatnak már ők is. Itt a környéken hatalmas választék van a gyermekkönyvekből is a könyvtárakban, éljünk a lehetőséggel!

 


  A Játék rengeteg oldalon gyakran teszek fel könyvajánlókat, nézegessék bátran!

  Ha bármilyen kérdésük van, keressenek az aniko.boti@gmail.com címen. 

 

A képek forrása: freepik.com

 


Megjegyzések

  1. Kedves Anikó! Mi is rendszeresen olvasunk, igyekszem figyelni arra, hogy mik azok a könyvek, amik megfelelnek kisfiam érdeklődésének. Köszönöm a bejegyzést, igazán hasznos volt!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Legnépszerűbb bejegyzések

Agyféltekék összekapcsolása - játékos feladatokkal

Finommotorika fejlesztése: ujjtorna - mondókákkal

Lufis játékok kicsiknek és nagyoknak